Do czego dodawać świeże zioła

Każdy ma w domu suszone zioła kupowane w torebkach w sklepie. Wręcz zimą można mieć świeże zioła w zasięgu ręki. Ich koszt jest nieznaczny, nie powinno się także się nimi przesadnie zajmować.

Wystarczy podlać je wodą, zazwyczaj dzień w dzień, w pewnych sytuacjach rzadziej, i ustawić w miejscu, w którym będą miały dostęp do światła. Powinno się jedynie pamiętać, aby nie przelewać doniczek. Są niewielkie i zbyt duża ilość wody może sprawić, że korzenie ziół będą gniły. Ekologiczne zioła można kupić w sklepach ogrodniczych. Do każdej doniczki dołączona jest ulotka z informacją o tym, jakie stanowisko jest najlepsze dla danej rośliny. Zazwyczaj zioła lubią całe słońce, niemniej jednak trzeba pamiętać, żeby chronić je przed sparzeniem przez całe słońce. Pietruszka w doniczce nie jest zbyt wymagająca. Dosłownie bez podlewania może przetrwać kilka dni. Dosłownie jeżeli jej łodyżki zaczną usychać, łatwo je odratować. Pietruszka testuje się w kuchni nie tylko jako dodatek do potraw. Dietetycy zauważają, że ma działanie odchudzające, zatem polecają ją pacjentom, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów. Najczęściej proponują w swoich jadłospisach dodawanie świeżej pietruszki do twarogu, pesto lub smoothie. Świeżo mielona albo drobno pokrojona pietruszka ma nieco cierpki smak, ale przenigdy nie jest dominującym czynnikiem, zatem nie zepsuje dania. O ile ktoś zdecyduje się zakupić tymianek w doniczce, musi pamiętać o tym, ażeby nie przelewać rośliny i chronić ją od wiatru. Co roku powinno się go przycinać, najlepiej wczesną wiosną, wówczas zaczyna intensywnie rosnąć.
Sprawdź tutaj: ekologiczne zioła.