Nierzadko szkodniki w firmie nie oznaczają, że jest w niej brudno i nie przestrzega się zasad higieny. Może zdarzyć się tak, że przez niedomknięte drzwi magazynu przedostają się do niego szczury albo myszy lub mniejsze szkodniki - robaki. Zarówno jedne, jak i drugie można dość szyb ko zneutralizować, ale dużo lepiej nie działać poświęcając własny czas. Pest control powinien być zlecony przedsiębiorstwu, które dysponuje odpowiednimi narzędziami oraz środkami chemicznymi, które można stosować tam, gdzie produkowana jest żywność. Technologia pozwala dziś nie tylko i wyłącznie bardzo szybko pozbyć się szkodników, niemniej jednak również pozwala monitorowanie zagrożeń na bieżąco i podejmowanie działań zaradczych zanim jeszcze problem się rozwinie. Najczęściej w zakładzie wydzieleni są pracownicy, którzy odpowiadają za to, aby zachowane były zasady bezpieczeństwa. W magazynach chodzi chociażby o to, ażeby sprawdzać, czy sypka żywność nie wysypała się z opakowań, czy opakowania nie zostały przedziurawione przez myszy.
Zobacz: ochrona przed szkodnikami.