W tym okresie czasu danie można transportować w kontenerze mroźniczym w dowolne miejsce. Może spędzić miesiące w sklepowej zamrażarce i przez cały ten czas nie tylko i wyłącznie nadaje się do spożycia, ale smakuje tak, jak gdyby nie przenigdy nie było mrożone. Dzięki temu, że istnieją komory szokowego mrożenia, możliwe jest przygoto wywanie mrożonych warzyw. Warzywa zakupione w postaci mrożonej nie tracą wartości odżywczych i nie są gorsze w smaku od tych, które byłyby dopiero co zerwane w ogrodzie. Identycznie jest z lodami. Poddanie tych deserów procesowi mrożenia szokowego pozwala na to, że zachowują swój kształt. Jeżeli mroziłyby się powoli, w tradycyjnej zamrażarce, nie zachowałyby swojej struktury i wyrazistego smaku. Dzięki technice szybkiego zamrażania nabywcy z Polski mogą cieszyć się smakiem ryb złowionych w wodach Atlantyku. Producenci ryb, poddają je mrożeniu w tej samej chwili po tym, jak zostaną oprawione i przeznaczają je do transportu w kontenerze z ujemną temperaturą. Jak widać, mrożenie szokowe daje możliwość cieszyć się wyjątkowym smakiem wielu dań, które nie byłyby tak szeroko dostępne w postaci niemrożonej.
Zobacz więcej: komory szokowego mrożenia.