jak zwalczyć gryzonie na magazynie

Ochrona przed szkodnikami to obowiązkowe działania każdego właściciela firmy albo zakładu przetwórczego, w którym powstaje żywność. Liczne kontrole, które powodują nakładanie wysokich kar a dosłownie zamknięcie zakładu sprawiają, że przedsiębiorcy na prawdę bardzo często decydują się na trudny monitoring pest control. Polega on na tym, że szkodniki, które pojawiły się na terenie zakładu najpierw są zwalczane przy użyciu bezpiecznych dla żywności środków a potem stale śledzi się, czy nie zagnieździły się na nowo.

Nierzadko szkodniki w firmie nie oznaczają, że jest w niej brudno i nie przestrzega się zasad higieny. Może zdarzyć się tak, że przez niedomknięte drzwi magazynu przedostają się do niego szczury albo myszy lub mniejsze szkodniki - robaki. Zarówno jedne, jak i drugie można dość szyb ko zneutralizować, ale dużo lepiej nie działać poświęcając własny czas. Pest control powinien być zlecony przedsiębiorstwu, które dysponuje odpowiednimi narzędziami oraz środkami chemicznymi, które można stosować tam, gdzie produkowana jest żywność. Technologia pozwala dziś nie tylko i wyłącznie bardzo szybko pozbyć się szkodników, niemniej jednak również pozwala monitorowanie zagrożeń na bieżąco i podejmowanie działań zaradczych zanim jeszcze problem się rozwinie. Najczęściej w zakładzie wydzieleni są pracownicy, którzy odpowiadają za to, aby zachowane były zasady bezpieczeństwa. W magazynach chodzi chociażby o to, ażeby sprawdzać, czy sypka żywność nie wysypała się z opakowań, czy opakowania nie zostały przedziurawione przez myszy.
Zobacz: ochrona przed szkodnikami.