Chłodzenie szokowe

Kontenery chłodnicze
Chłodzenie to jeden ze sposobów przechowywania żywności. Każdy rodzaj żywności cechuje się mniejszą albo większą delikatnością i podatnością na zepsucie. Najszybciej psują się produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym mięso i nabiał, a warzywa i owoce są znacznie trwalsze, niemniej jednak je również trzeba przechowywać w kontrolowanej temperaturze i wilgotności.



Do chłodzenia na masową skalę służą specjalne chłodnie. Wynajem chłodni to najczęściej dobre rozwiązanie, kiedy potrzebujemy zwiększyć własne możliwości chłodnicze lub potrzebna nam chłodnia na podróż, np na imprezę w innym mieście. Koszt wynajęcia chłodni jest zależny od firmy wynajmującej, rodzaju chłodni, jej wielkości oraz technologii. Im nowocześniejsze jest urządzenie, tym będzie to droższe. Przenośne komory chłodnicze można uruchomić poprawnie w każdym miejscu, gdzie mamy jedynie dostęp do energii elektrycznej z gniazdka. Część chłodni działa również zasilana energią z agregatów prądotwórczych, więc taką chłodnię można ustawić nawet w szczerym polu z gwarancją, że będzie działała. Wynajmem chłodni zajmują się specjalistyczne firmy, które dysponują równocześnie serwisem, a więc są w stanie zagwarantować prawidłowość działania urządzenia i jego wysoką sprawność. Skorzystanie z oferty takich firm na 100 procent będzie opłacalne zarówno pod względem czysto technicznym, jak i finansowym. Im dłuższy jest termin wynajmu, tym zwykle można liczyć również na korzystniejsze ceny. Przy krótszym wynajmie opłata jest wyższa. Stąd też najbardziej opłaca się wynajmować chłodnie na dłuższy czas.

Sprawdź tutaj: zamrażanie szokowe.