Jak przygotować potrawy chińskie

Dodatki do sushi
Przygotowanie dobrego sushi i wymaga posiadania odpowiednich składników. Ta potrawa kuchni chińskiej bardzo dobrze przyjęła się w naszym kraju. Niemniej jednak powinno się pamiętać o tym, że do przygotowania odpowiednio tej potrawy potrzeba odpowiednich surowców.



Od jakości surowców będzie zależało, czy uzyskamy odpowiedni efekt i jednocześnie też, czy konkretna potrawa będzie nas zadowalać. Glony do sushi nie możemy zakupić w wersji świeżej w naszym kraju, dlatego że nie są one tutaj tak wprowadzane. Takie glony możemy kupić głównie w wersji suszonej i mrożone i w późniejszym czasie powinno się je sobie po prostu rozmrozić albo zamoczyć. Kolejna sprawa to użycie dobrej jakości dodatków. W tym przypadku mamy do czynienia głównie z rybnym albo sojowym sosem. Sos sojowy dobrej jakości dostępny jest w wszelkiego rodzaju hurtowniach i specjalistycznych sklepach, które zaopatrują lokale zajmujące się przygotowaniem azjatyckiego jedzenia.

Jeżeli chcemy, ażeby nasze sushi było dobrej jakości, to musimy mieć świadomość tego, ile kosztują algi morskie cena tego rozwiązania jest bowiem różna. Wszystko uzależniony jest od jakości alg i tego, skąd te algi pochodzą. Jeden algi pochodzą z rejonów bardzo czystych i są świetnej jakości, a co za tym idzie, ich cena jest wyższa. Z kolei inne algi pochodzące z rejonów, które cechują się mniejszą czystością i w tym przypadku cena jest zwyczajnie niższa. Do sushi stosowane są też dodatki tj., mleko kokosowe albo mieszanki smakowe. Jedno i drugie rozwiązanie ma własne wady i zalety. W sytuacji jednego z takowych rozwiązań mamy do czynienia z jakością. Jednak w przypadku innego będziemy mieli do czynienia z ilością od tego, ile zapłacimy za dane rozwiązanie, będzie zależał także smak gotowej potrawy. Z dobrych będzie smakowała o wiele lepiej, zatem z pewnością warto wybierać te bardzo dobre.

Sprawdź: mleko kokosowe.